PACKTIPS

Allt som får plats i flyttlådor skall packas ner i flyttlådor

Vi har samlat lite tips som kan vara värdefulla att ta del av om du vill effektivisera och underlätta packningen inför din flytt.

Minska risken för skador och strukturera upp dina ägodelar på ett sätt så att uppackningen går mycket enklare. Tänk på att det ofta krävs fler flyttkartonger än du tror, helt beroende på hur många föremål du har samlat på dig genom alla år.

Ett bra tips är att börja packa i tid. Om du inte vill packa själv erbjuder vi självklart professionell packhjälp.

Organisera flyttpackningen

För bästa möjliga resultat och för att minska stressen kring flytten så är det bästa tipset att starta i tid. Flyttpackning kan ta bra mycket mer tid än vi tror. Börja fram för allt att gå genom föremål som du kanske inte skall ta med till det nya boendet. En del av föremålen kan bortforslas till återvinningsstation medan andra föremål kan skänkas till välgörenhet eller varför inte sälja?

Hur många flyttkartonger behöver jag?

Det är svårt att beräkna exakt antal flyttlådor men i de flesta fall kan du räkna med åtminstone en flyttkartong per kvadratmeter. Om du vet med dig att du troligtvis har fler föremål än normalfallet så rekommenderar vi att du införskaffar extra flyttlådor. Hellre några för många än några för få.

Vi kan hyra ut flyttkartonger till dig då det sällan är något du behöver förvara i ditt nya boende såvida du inte planerar att flytta igen inom en snar framtid.

”Bra att ha saker” vid flyttpackningen

Stabila flyttkartonger
Papper och tidningspapper
Wellpapp, bubbelplast
Handdukar och filtar
Packtejp och sträckfilm
Märkpennor
Sax och kniv

Flyttpacka köket

Det finns ofta många föremål i köket som inte används så ofta, vilket gör att du kan påbörja packningen av köksutrustning i god tid utan att ta bort möjligheten att kunna laga och äta mat ända fram till flyttdagen.
Märk flyttlådan med exempelvis en spritpenna så att det blir enkelt att ställa lådorna på rätt plats i den nya bostaden samt underlätta uppackningen.

Så flyttpackar du porslin/tallrikar

För att undvika att porslin går sönder vid flytten kan du placera en handduk i botten av kartongen före det att du lindar in tallrikar med tidningspapper eller silkespapper. Snåla inte med pappret, det är ditt bästa skydd mot att porslinet skall gå sönder.

Ett vanligt misstag vid packning av tallrikar är att de placeras liggandes på varandra. Det korrekta sättet är att ställa dem på högkant i flyttlådan.

Märk kartongen som ”Ömtålig”, gärna med en pil uppåt i den riktning som flyttlådan skall stå för att undvika skador vid både utbärning och inbärning.

Så flyttpackar du glas

Liknande tips som vid packning av porslinstallrikar, placera gärna en handduk i botten och linda sedan in varje glas i papper, handdukar och/eller bubbelplast. Packa glasen ståendes i flyttkartongen.

Flyttpacka kläder

Gå genom dina kläder och se om något kan slängas eller bortskänkas. Packa inte fulla flyttkartonger med kläder då det kan bli för tungt. Om du vill använda flyttkartonger till kläderna så packa endast halvfulla kartonger. Det går också att packa kläder i stora sopsäckar.

Så flyttpackar du tavlor och speglar

De tavlor och speglar som får plats i en flyttlåda kan packas varsamt med rätt material. Använd filtar, silkespapper, bubbelplast och tejp och om möjligt placera kuddar mellan tavlorna och speglarna väl i flyttlådan. Om inga lämpliga kuddar finns tillgodo går det bra med filtar eller bubbelplast.

Badrummet

Badrummet kan vara det sista rummet du packar. Du kan dock i god tid packa ner sådant som du inte kommer att behöva den närmsta tiden. Den sista packningen kan bestå av de mest nödvändigaste sakerna såsom exempelvis hygienartiklar, handduk och underkläder. Märk lådan med en tusch- eller spritpenna så att du enkelt hittar de sakerna du kommer att behöva de första dagarna i den nya bostaden.

Vardagsrummet

När du börjar planera att flyttpacka ditt vardagsrum så tänk på att inte lägga alla tunga föremål i en och samma låda. I vardagsrum finns det ofta böcker, krukväxter, prydnadssaker, mattor, lampor och mycket mer. Här kommer lite smarta tips hur du kan tänka runt detta.

Tv-apparater, ljudanläggning, tv-spelkonsoler och mycket annat brukar finnas i vardagsrummet. Oftast finns det en många sladdar och kontroller till apparaterna också.
Ett tips är att tejpa fast sladdar och kontroller med rätt apparat, så inget kommer bort i flytten.

Bokhyllorna fyller vi oftast med böcker och prydnadssaker. Här är det viktigt att du sprider ut böckerna i flera kartonger så det inte blir för tungt. I dessa lådor kan du fylla upp med prydnadskuddar, filtar, kläder eller något annat mjukt som inte väger så mycket. När det är dags att packa ihop bokhyllan så ta gärna ut lösa hyllplan ur bokhyllan, linda in hyllorna i skyddsplast och tejpa ihop.

Flyttpacka krukväxter kan vara lite svårt, de ska ju inte ramla omkull under flytten. Så krukväxterna packar du bäst i öppen kartong. För att de inte ska ramla är det bra att isolera med tidningspapper mellan krukorna så de står stadigare.

Har du en byrå eller skänk? Då är det en bra idé att tömma alla lådor eller hyllplan. När du har gjort det kan du tejpa fast lådorna eller dörrarna med tejp och sträckfilm runt hela möbeln så de är på plats under hela flytten.
Dina mattor behöver du bara rulla ihop och omsluta med tejp eller snöre.

Sovrummet

I sovrummet finns oftast linneskåp som är fyllda med till exempel handdukar och lakan. Detta kan du börja packa rätt tidigt. Här kan du packa ner det du inte behöver den närmaste tiden. Handdukar kan i för sig vara bra att ha till ömtåliga föremål under flytten eller fylla ut i tunga kartonger.

Bäddmadrasser kan du rulla ihop och tejpa eller binda ihop med ett snöre. Ett tips är att lägga dem i en sopsäck så de inte blir smutsiga.

Så flyttpackar du elektronik

Att flyttpacka elektronik så som tv, högtalare eller spelkonsoler kräver försiktighet så det kan vara bra att vira in prylarna i bubbelplast. Märk sladdar och fjärrkontroller så du vet vad som tillhör vad.

Så flyttpackar du källaren, vinden och garaget

I våra förråd gömmer sig oftast saker som vi inte har använt eller kommer att använda de närmsta åren. Här finns förmodligen mycket du kan skänka eller sälja.

Så flyttpackar du barnrummet

Innan du börjar flyttpacka ett barnrum är det en bra idé att förbereda ditt barn på vad som ska hända. Barnet har kanske hjälpt till att flyttpacka i de andra rummen och är nu lika angelägen om att packa sitt eget. Gör det till en rolig grej. I en låda ska alla bilar ligga tillsammans med en docka så inte bilarna eller dockan känner sig så ensamma.

Märk flyttkartongerna

Märk dina flyttkartonger väl. Skriv på sidan av kartongen vad den innehåller, till exempel om det finns prydnadssaker, porslin eller andra saker du är aktsam om. Rita gärna pilar upp så alla vet vilket håll kartongen ska stå på. Skriv också på kartongerna vilket rum de ska till i nya bostaden eller märk kartongerna med olika färger för olika rum.

Slutligen, en checklista till flyttpackningen

  • Börja rensa och packa i god tid före flytten.
  • Skaffa flyttlådor och förpackningsmaterial.
  • Blanda tunga och lätta saker i en låda, till exempel böcker och kuddar.
  • Fyll ut lådorna, till exempel med handdukar eller kläder, men glöm inte märka upp vad som finns i lådorna.
  • Snåla inte på silkespapper och bubbelplast till ömtåliga saker. Handdukar och andra textilier kan fungera som extra skydd.
  • Fotografera hur elektronisk utrustning är kopplad och märk upp vilka sladdar och fjärrkontroller som hör till de olika apparaterna.
  • Packa en separat låda med lite kläder, sängkläder, toalettartiklar och husgeråd som kan behövas de första dagarna.
  • Packa viktiga dokument och värdesaker i en separat låda eller väska som du håller extra koll på.
  • Packa en matsäck med fika, snacks och dryck till flyttgänget.